Vuurtoren J.C.J. van Speijk
- Home
- Vuurtoren J.C.J. van Speijk
'Dan liever de lucht in'
Het licht van de vuurtoren Jan van Speijk werpt al jaren zijn licht ver over zee. Het is één van de oudste nog actieve vuurtorens van Nederland.
De voet van de vuurtoren vormt een graftombe, die herinnert aan luitenant ter zee Jan van Speijk, die liever de lucht in vloog dan zijn schip over te geven aan de Belgische vijand. Hij ontstak de voorraad kruit aan boord van het schip op 5 februari 1831. Behalve Van Speijk, vonden ook 25 andere bemanningsleden en een aantal Belgen de dood bij de ontploffing.
De vuurtoren werd bekostigd met de opbrengst van de veiling van relikwieën en overblijfselen van de kanonneerboot en persoonlijke eigendommen van de bemanning. Het Rijksmuseum van Amsterdam kocht een deel van de bebloede scheepsjas van Van Speijk en zijn mes.
Na 1990 is de vuurtoren niet meer bemand maar wel nog steeds actief. De toren wordt nog steeds gebruikt als herkenningspunt en controle voor de plaatsbepalingsapparatuur aan boord van schepen en is zeker voor de recreatievaart, die vaak zonder ultramodern navigatiesysteem werkt, onmisbaar. De KNRM gebruikt de vuurtoren bij reddingacties en oefeningen.
In de maanden juli en augustus is deze op vrijdagavonden van 19:00u-21:00u opengesteld voor publiek.